LILLKAPSA-HAKSI ahjuvorm

See on suur ja mahlane vormiroog, kus on riisi, köögivilju, taimevalgu haksi, juustu ja rikkalikult häid maitseid. Valmista kõrvale värske roheline salat ja naudi. Sobib hästi ka külaliste kostitamiseks.

Toitu jagub kuuele.

Vaja läheb:
600 g lillkapsast
400 g Thormi taimevalgu haksi
1 suur sibul
1-2 sl õli praadimiseks
soola ja musta pipart
2 dl riisi
1 tl paprikapulbrit
400 g tomateid

Juustukaste:
4 dl piima ( või taimset kaerapiima)
200 g Merevaiku (või taimset asendajat)

Peale: 100 g riivitud juustu ( või taimset juustu)

Valmistamine:
Tükelda lillkapsad õisikuteks, keeda soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks (5–8 minutit, olenevalt õisikute suurusest).
Kuumuta pannil õli, lisa hakitud sibul. Kuumuta veel mõni minut, lisa ka väiksemateks tükkideks pudistatud haks ning kuumuta segades u 5 minutit, maitsesta soola ja pipraga.
Keeda riis, sega hulka sibula-haksisegu, maitsesta paprikapulbriga.
Juustukastmeks kuumuta potis piim, sulata lusikahaaval hulka pidevalt segades Merevaik.
Laota suurema ahjuvormi põhja haksiga riis, tõsta peale kuubikuteks hakitud tomatid, maitsesta soola ja pipraga. Viimaseks kihiks ka eelkeedetud lillkapsaõisikud. Kalla peale juustukaste, puista üle riivjuustuga ja küpseta 200kraadises ahjus 30 minutit või kuni juust on kenasti sulanud. Enne serveerimist lase hetke seista.

Retsept: Lia Virkus, foto: Jaan Heinmaa