Thormi valmistub piiri taga läbimurdeks ja plaanib koduturul neljakordset müügikasvu

Kui aasta algus on toonud mitmeid uudiseid Eesti väikelihatööstuste sulgemise kohta, siis   uudistoidutootja OÜ Vegestar rõõmustab pidevalt kasvavate toodangu mahtude üle.  

Ka uue ThormiTech ekspordikontseptsiooniga plaanitakse sel aastal jõuda esimeste välisturu lepinguteni.  

Veebruari lõpus Dubais aset leidnud maailma suurimal toidumessil Gulfood debüüdi teinud Eesti uudistoidutootja litsentsilahenduse ThormiTech  eestvedaja ja OÜ Vegestari tegevjuht Peeter Tava usub, et juba sel aastal jõutakse esimeste rahvusvaheliste lepinguteni ja esimene ThormiTech litsentsiga tehas võiks piiri taga avada uksed 2025. Litsentsilahendus pakub võtmed kätte tehaseid, mis sisaldavad nii tehnoloogiat, tootmisseadmeid kui ka retsepte. “Toidutööstuse rajamine on üldiselt pikk protsess, aga meie litsents vöimaldab juba pool aastat peale lepingu allkirjastamist tootmisega alustada. Suudame lahendust pakkuda kuni kolm korda soodsamalt ja ka kiiremini, kui meile teadaolevad teised võimalikud lahendused,” kommenteerib Peeter Tava. Tema sõnul on efektiivne litsentsilahendus sündinud Eesti teadlaste tootearenduse ja Thormi tiimi tehnoloogilise taiplikuse tulemusena. 

“Tänane ettevõtlus peab olema fookusega sellele, et inimeste jalajälg siin planeedil väheneks ja seetõttu tundub oluline laieneda maailma kohalikke tehaseid rajades. Inimesed eelistavad aina rohkem kohalikku toitu ja seda kuskilt teiselt poolt maailma kohale transportida pole jätkusuutlik.” 

Tava sõnul käivad hetkel läbirääkimised India, Austraalia, Brasiilia, Araabia Ühendemiraatide ning Saudi Araabia suunal. “Näha on, et kliimasoojenemine ja loodusressursside senine ebaratsionaalne kasutamine on aina rohkemate ettevõtjate silmis probleem ja otsitakse võimalusi toota toitu võimalikult tervislikult, säästlikult ja kohalikult.” 

Viimased globaalsed trendid näitavad, et vahepeal pisut pidurdunud lihaalternatiivide müügikõver on saanud uue hoo üles. Inglismaa on toidutrendides Euroopa jaoks alati suunanäitaja olnud. Hiljuti avaldas kohalik suurim jaekett Tesco oma värske müügistatistika, mille kohaselt viimased kolm kuud on taimsete lihaalternatiivide kategooria korralikus kasvutrendis ja müügikasv on sõltuvalt tootegrupist 10-20%.

Ka Eestis on näha turul muutuseid. Samal ajal kui väikesed lihatootjad sulgevad uksi ning eelmise aasta lihatoodete müük lõpptarbijale tegi  läbi väikese languse, kasvab Thormi jaemüük iga kuuga. “Detsembris, jaanuaris ja veebruaris tegime jaekettides oma rekordmüügi kuud ning 2024 plaanime võrreldes möödunud aastaga 4-kordset müügikasvu. Teisel poolaastal hakkame langetama oma toodete müügihindu ja laiendame sortimenti uute märgekstrudeeritud toodetega,” kommenteerib Tava kasvuplaane ning lisab, et oma olulise panuse müügitõusule annab ka äsja soetatud uus ekstrudeerimisliin. “See avab uue ärisuuna, me hakkame lisaks enda vajadustele varustama ka lähituru teisi tegijaid tekstureeritud valguga. Juba täna kasutavad meie toorainet ka lihatootjad, kes lisavad taimset valku lihatoodetele ja see on kasvav trend.”