THORMI VALLUTAS Läänemere laevad ja haarab turgu lihasööjate arvelt

Möödunud aasta novembris Eesti esimeste kaera- ja hernevalgust lihaalternatiividega turule jõudnud toiduidu OÜ Vegestar kogub Thormi kaubamärgi all jõudsalt populaarsust lihasööjate seas. Maailmakuulsatele konkurentidele näidati koht kätte ka Tallinki ja Silja Line laevade peakokkade pimedegusteerimisel.

“Eestlased on taimevalgust Thormi pihvid, pelmeenid ja grillvorstid väga hästi vastu võtnud. Kõige rohkem teeb rõõmu see, et Thormi on avanud ka paljudele lihasööjatele ukse taimsete lihaalternatiivide maailma. Nii nagu ka mujal maailmas, saab meie tarbijate tagasisidest järeldada, et Thormi maitseb hästi ka kõigesööjatele.”  OÜ Vegestar tegevjuhi Peeter Tava sõnul, on selgelt üle poole ostjaskonnast fleksitaarlased, kes eelistavad ühel päeval liha ja teisel päeval taimseid pihve või pelmeene. “See on meile parim kompliment, kui lihasööja asendab mõne toidukorra nädalas Thormiga ja ütleb, et meie toode maitseb paremini kui liha,” rõõmustab Tava ning lisab, et ka jaekettides kasvab müük täistempol. “Coopiga alustasime koostööd jaanuaris ja iga kuuga on müük stabiilselt tõusnud. Kui võrrelda juuni esimese poole müüki aprilliga, siis on see kasvanud enam kui 10-kordseks.”

Thormi toodete edu saladus on firmajuhi sõnul konkurentidest maitsvam ja soodsam toode. “Meie suurim konkurent on olnud ameeriklaste maailmakuulus Beyond Meat, aga paljud restoranid on tänaseks Beyond Meati meie toote vastu vahetanud, kuna tundub, et Thormi sobib maitselt eestlasele paremini ning on ka hinnalt soodsam.” Pärislihale Thormi täna siiski veel kannale ei astu, sest ühe taimevalgu pihvi hind on ligi kaks korda kallim kui veisepihvil, kuid Tava sõnul tuleb iga päevaga juurde inimesi, kes mõtlevad toiduvalikuid tehes ka oma ökoloogilisele jalajäljele ja koduplaneedi kestlikkusele. “Eelkõige just nooremad inimesed on seisukohal, et kui taimevalgust pihv maitseb sama hästi või isegi paremini kui liha, siis milleks üldse süüa liha.” 

Thormi edulugu kinnitab ka Tallink Grupi peakokk Anti Lepik. Tema sõnul on tegu täisväärtusliku vegantoiduga, mis pakub väärilist konkurentsi lihale. Thormi pihviga burger kuulub maikuust Tallinki ning Silja Line laevade Grill House kontseptsiooniga restoranide valikusse. Thormi menüüsse valimine otsustati kõikide laevade peakokkadega ühiselt pimedegusteerimisel. Taimsete pihvide finaalis kohtus Thormi kahe maailmakuulsa rivaaliga ning tooteid võrreldi välimuse, maitse ja tekstuuri järgi. “Thormi puhul oli erinevalt konkurentidest kõik eeldused paigas – oli nii maitset, tekstuuri kui välimust. Koostöös Vegestariga tuunisime toodet veelgi paremaks ja see sai nii hea, et leidsin end lihasööjana mõttelt, et järgmine kord tellin Grill House’is süües ka endale just selle Thormi pihviga burgeri,” naerab Lepik.