TAIPÄRANE HAKS basiiliku, paprika ja brokoliga

Lihtne ja kiire taipärane haks sobib argiõhtusse või ka pühapäevalõunaks. Thormi täistaimne haks saab maitsevõimenduse Tai köögi klassikalistest kastmetest ning värvi ja maitset erinevatest maitseköögiviljadest. Paku juurde aurutatud riisi või ka riisinuudleid ja saad tulemuseks mõnusa maitseküllase taldrikutäie. 

Kahele-kolmele

Vaja läheb:
1 sibul, poolratastena
3 küüslauguküünt, hakituna
pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna
1 tšillipipar, hakituna
1 punane paprika, tükeldatuna
1 väiksem brokolipea, õisikutena
200 g Thormi haksi 
1 tl pruuni suhkrut või vedelat mett
3 sl sojakastet
1 sl kalakastet (võid selle asemel ka täiendavalt sojakastet lisada)
2 sl austrikastet 
50 ml puljongit 
1 tl tärklist + veidi külma vet
paar peotäit värsket basiilikut
õli praadimiseks

Serveerimiseks aurutatud basmati riisi või riisinuudleid, seesamiseemneid ja idusid. 

Valmistamine:

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli. Lisa pannile sibul, hauta mõned minutid ja lisa siis küüslauk, ingver, tšilli ja paprika. Hauta õli sees kolm-neli minutit. Lükka köögiviljad panni äärtesse ja lisa pannile Thormi haks. Töötle pannilabidaga Thormi hakkmass väiksemaks ja prae mõne minuti jooksul läib. Vajadusel lisa pannile täiendavalt õli. 

Sega kokku pruun suhkur, sojakaste, kalakaste, austrikaste ja puljong. Kalla pannile ja lase keema tõusta. Tõsta sinna sisse brokoliõisikud ja kuumuta mõned minutid. Lisa siis pannile külma veega segatud tärklis ja kuumuta, kuni pannitäis on paksenenud. Tõsta tulelt ja puista sisse väiksemaks rebitud basiilik. Sega läbi. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga. Serveeri kas aurutatud riisi või riisinuudlitega ja puista peale seesamiseemneid ja idusid. 

Foto ja retsept: Tuuli Mathisen