THORMI KAASAS investori ja kolis uude tootmishoonesse

Toiduturgu raputavad hinnatõus, energiakriis ja töötajate nappus, kuid möödunud aastal tegevust alustanud taimsete lihaalternatiivide arendamise ja tootmisega tegelev OÜ Vegestar liigub täistuuril keskkonnasõbralikuma toidulaua poole. Me usume, et need muutlikud ja uued tingimused on nagu väetis, mis pikemas perspektiivis mõjub meile soodsalt, sest maailm vajab uusi keskkonnasõbralikumaid lahendusi igas valdkonnas, eriti just toidusek-toris,” kommenteerib Vegestari juht Peeter Tava. Äsja koliti uude tootmishoonesse ning kaasati ka esimene strateegiline investor – 25 aastat põllu- ja metsamaaga tegelenud ning viimastel aastatel aktiivselt rohevaldkonda panustanud Vestman grupp.

Vegestari kolimine Tallinnas Priisle Äripargis asuvasse uude tehasehoonesse annab tegevusele palju hoogu juurde. Enam kui 800m2 tehasekompleks ehitati vastavalt Vegestari eriprojektile ning sisaldab lisaks pihvide ja vorstide tootmisliinile ka moodsat külmutustunnelit. “See investeering võimaldab meil lähiajal liikuda ka sügavkülmutatud toidu tootmisesse,” räägib firma tegevjuht Peeter Tava. Täna müüb Vegestar tooteid vaid Eesti ja Soome turul, kuid edaspidi jagub tootmisvõimsust ka teistesse riikidesse laienemiseks.

Ligi pool tootmispinda seisab hetkel veel tühjana. “Siia ootame ekstrudeerimisseadmeid, mille ostmine seisab täna raha taga,” kommenteerib Tava. “Kuigi möödunud aastal oli investorite huvi väga suur, ei olnud me siis veel valmis raha kaasama. Täna eelistavad paljud investorid oodata ja vaadata, mis maailmas toimuma hakkab. Samas on kindel, et sõltumata muutlikest majandusoludest vajab maailm keskkonnasõbralikumat toitu ja seetõttu usume, et leiame paari kuu jooksul vajalikud investeeringud, mille abil edasi laieneda.”

Vegestari juhi sõnul soovitakse kaasata eelkõige strateegilisi investoreid, kes hoolivad või on juba seotud süsiniku jalajälje vähendamise või toiduvaldkonnaga ning näevad, et ühiselt saab suuremaid muutuseid ellu viia. Esimene selline strateegiline investor on kaasatud ja tegu on keskkonna valdkonnas prominentse Vestman grupiga. 

Vestmani roheinvesteeringute portfellijuhi Alo Alliku sõnul oli kuuekohalise summa investeering Vegestari Vestman grupi orgaanilise laienemise loomulik samm. “Vegestar on meie esimene toidutootmise investeering, aga Vestman grupi seniste tegevustele, nagu põllumaa rendile, viljakasvatusele ja kaeravalgu tootmisele tundub see loogiline jätk.” Alliku sõnul on lihatootmine maailmas fossiil-energeetika kõrval teine suursaastaja ning inimeste toitumisharjumused on muutumas samm-sammult keskkonnasõbralikumaks. Vestman grupp on tegelenud 25 aastat põllu- ja metsamaaga ning otsinud aja jooksul üha enam võimalusi, kuidas planeedi heaks tegutseda. Vestmani portfelli kuuluvad muuhulgas ka investeeringud taastuvenergiasse ja roheinnovatsiooni. “Tuleviku eest vastutades tuleb teha kliimateadlikke valikuid,“ kommenteerib toiduidusse investeerimist Allik.

Tulevikus plaanib Vegestar pakkuda investeerimisvõimalust ka väikeinvestoritele, kelle maailmavaade ühtib toiduidu väärtustega. “Selliseid investeerimishuvilisi tuleb õnneks aina juurde, kes soovivad raha paigutada just roheprojektidesse. Toidusektor on suures ja tagasipöördumatus muutuses, mis on eelkõige tingitud keskkonnaprobleemidest ja maailmapildi muutumisest, aga ka inimeste tervisemuredest. Seetõttu muutub see valdkond aina olulisemaks. Toidutootmisesse investeerimine pole alati investorile nii kõrge tulukusega kui mõni teine sektor, kuid on kindlasti stabiilsem ka ebastabiilsematel aegadel, sest toit on iga inimese elus asendamatu,” kommenteerib Tava.