HÕRK PIRUKAS kapsa ja Thormiga
12 lõiku
Krõbedas lehttainakoorikus on peidus külluslik kapsatäidis, pooleks mõnusa tummise Thormi hakkega. Ära unusta täidise valmistamisel värsket tilli, see annab maitsele just selle õige nüansi.
Veganpiruka tegemiseks kasuta margariiniga lehttainast ja määri enne küpsetamist magustamata mandli- või sojapiimaga.
Muide, piruka täidis on ka suurepärane versioon kapsa-hakklihahautisest! Täpselt sama hea, lihtsalt täistaimne. Hautise valmistamiseks lisa kapsa hautamisel1 dl jagu rohkem vett.
500 g külmutatud lehttainast (ühe lehena, mitte plaadid)
600 g kapsast
1,5-2 dl vett
1 sibul
2 küüslauguküünt
200 g Thormi “hakkliha” (ehk üks pakk Thormi lihavaba pihvi)
1 dl hakitud värsket tilli
soola, pipart
määrimiseks muna
1 sl seesamiseemneid
Tõsta tainas sulama.
Haki kapsas peenteks ribadeks. Tõsta potti ja vala vesi peale. Kuumuta keema. Hauta vahepeal segades poolpehmeks, selleks kulub umbes 15 minutit. Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil õli. Prae sibul ja küüslauk madalal kuumusel läbipaistvaks, umbes 5-7 minutit. Lisa pannile Thormi pihv, tee pannilabidaga väiksemateks hakklihataolisteks tükikesteks ja prae koos sibula ja küüslauguga veel paar minutit. Lisa hautatud kapsale koos tilliga. Maitsesta täidis üsna lahke käega soola ja pipraga.
Laota poolele tainast täidis, nii et äärtest jääb 1,5 cm jagu vabaks. Tõsta teine pool tekiks peale. Vajuta servad kõvasti kokku või keera nad piruka alla. Lõika terava noaga peale mõned horisontaalsälgud. Määri pirukas lahtiklopitud munaga ja puista peale seesamiseemneid. Küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni pirukas on krõbe ja kuldne. Lase enne lahtilõikamist veidi taheneda.
Thormiga kokkas ja pildistas toidublogija Mari-Liis Ilover.