Baklaźaan on eestlaste köögis alahinnatud köögivili, millest saab imelisi toite valmistada. Üks oivaline ja lihtne retsept on täita baklaźaanid maitseküllase täidisega, milles oluline koht on Thormi haksil.
Kogus: 4tk
Vaja läheb:
4 baklažaani
1 keskmine sibul
3 suuremat küüslauguküünt
550 g purustatud tomateid
300 g Thormi haksi
10 g värsket peterselli
1 tl kuivatatud oreganot
1 tl suitsupaprika pulbrit
125 g mozarellat või taimset juustu
3 spl õli
Maitse järgi soola ja pipart.
Valmistamine:
Esmalt lõika noaga baklažaanidesse pikkupidi sälk. Lõika üsna sügavalt kuid ole ettevaatlik, et sa baklažaanist läbi ei lõikaks. Seejärel määri baklažaanid 2 spl õliga ja küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 25-35 minutit (sõltuvalt ahjust ja baklažaani suurustest). Baklažaan peab jääma pehme ja ’’kortsus’’.
Vahepeal valmista täidis ja selleks kuumuta pannil 1 spl õli. Lisa tükeldatud sibul ja kuumuta ca 3 minutit. Seejärel lisa peeneks hakitud küüslauk, Thormi haks, purustatud tomatid, hakitud petersell, oregano, suitsupaprika, sool ja pipar. Kuumuta ca 5 minutit kuni kõik on ühtlaselt maitsestunud.
Võta baklažaanid ahjust ning tee kahe kahvli abil lõigete kohtadest ’’pesad’’. Pane sinna täidist ja murra peale mozarellat (või kasuta juustu alternatiivi). Küpseta veel ahjus 10 minutit ning serveeri soojalt.
Retsept ja foto: Maria Veski-Raudkivi